Predstavitev Karate kluba Nestor v OŠ Žalec

Člani Karate kluba Nestor so 15. septembra 2010 učencem OŠ Žalec predstavil Karate klub Nestor ter borilno veščino karate. Zbralo se je veliko radovednih otrok, ki so budno spremljali predstavitev karateistov.
Diplomiran trener karateja Damir Vrbanič je predstavil način treniranja karateja skozi stopnje, ki zajemajo učenje najmlajših ter začetnikov skozi igro, vse do vadbe karateja za nastope na tekmah.

Učenje karateja poteka individualno, v parih ter s pomočjo pripomočkov. Zanimiv pripomoček so na primer rentgeni, s katerimi se nauči izvajati pravilne ter hitre udarce, prav tako pa se z njimi lahko vadi ravnotežje ter pravilno postavitev težišča med gibanjem.

Otroci skozi trening karateja pridobijo veliko pozitivnih lastnosti, ki jim pomagajo tudi v vsakdanjem življenju:

  • Disciplina. S ponavljanjem  točno določenih gibov, upoštevanjem določenega ritma in pravil, učenjem kombinacij se otroci naučijo tudi discipline.
  • Samozavest. Medtem ko se otrok uči, kako naj bi se obvaroval pred nasprotnikom in se zaščitil, se krepi tudi njegova samozavest na drugih področjih.
  • Fizična pripravljenost. Borilna veščina ohranja otroke aktivne v zabavnem okolju in izboljšuje njihovo motoriko in splošno kondicijo, ki jim bo koristila tudi v drugih dejavnostih.
  • Samo-motivacija.  Pri karateju lahko otroci sledijo svojemu napredku in znanju. Prav tako kot v drugih borilnih veščinah, tudi karate uporablja barvne pasove. Le ti odražajo stopnjo znanja te borilne veščine. S tem, ko otroci želijo pridobiti višji pas, so tudi motivirani za trening in hkrati ugotovijo, da je od njihovega truda odvisen njihov uspeh.

Trening borilnih veščim pomaga otrokom, da se osredotočijo na svoje telo in duha, medtem ko se učijo spoštovati svojo moč in tehniko. To je sposobnost, ki je uporabna na vseh področjih vsakdanjega življenja.

Predstavitev je zaključilo razdeljevanje sladkarij, česar pa so se otroci najbolj razveselili.

Comments are closed.