Karate seminar z Dušanom Dačićem

Karate klub Nestor je v dneh od 19. 3. – 21. 3. 2010 organiziral karate seminar z priznanim mojstrom karateja Dušanom Dačićem. S pomočjo karate kluba Polzela, kot tehničnim organizatorjem, nam je uspelo po dolgem času v Sloveniji zopet prirediti karate seminar z mednarodno priznanim mojstrom karateja iz Srbije.

Mojster Dačić, nosilec črnega pasu 8. DAN,  je večkratni nosilec medalj iz evropskih in svetovnih prvenstev tako v katah kot borbah ter najuspešnejši tekmovalec SFRJ vseh časov. Prav tako je bil v preteklih letih selektor izbrane vrste Jugoslavije in pod njegovim vodstvom je reprezentanca osvojila večje število medalj na evropskih in svetovnih prvenstvih. Dokazal pa se je tudi kot avtor in so-avtor pri 5 knjigah o karateju.

V treh dneh se je seminarja udeležilo 90 karateistov iz cele Slovenije. Na svoj račun so prišli kataši in borci, saj je mojster Dačić ponudil ogromno svojega bogatega znanja, ki zajema tehnično taktično pripravo, poznavanje anatomije človeškega telesa in psihološko pripravo ter ga je moč uporabiti tako pri treningu kat kot pri treningu športnih borb. Celoten seminar je temeljil na spoznavanju osnovnih principov karateja ter izpeljavi tehnik, ki temeljijo na teh osnovnih principih. Poudarek je bil na drži rok v gardu – različna postavitev rok glede na željeno izvedbo udarca. Prav tako smo veliko spoznali o pravilni drži telesa, predvsem za ravnotežje telesa in kot osnova za dobro izveden blok udarca. Pozornost je bila tudi na sočasnosti nog in rok pri izvedbi karate tehnik. Vsekakor pa nismo pozabili na pravilno kontrakcijo v zaključku tehnike ter odpravo nepotrebnih gibov pri samem blokiranju in izvedbi udarcev.

Seminar se je zaključil z polaganjem mojstrskih pasov. Član karate kluba Nestor Sebastijan Kantužer je z odliko prestal preizkus znanja in opravil izpit za mojstrsko stopnjo 2. DAN. Vsekakor smo v karate klubu Nestor ponosni, da nam je uspelo organizirati seminar te vrste in po nekaj letih odsotnosti, mojstra Dačića zopet pripeljati v Slovenijo. Ponudil nam je veliko znanja ter nam podal smernice za še uspešnejše delo prav tako pa je navdušil tudi vse ostale udeležence karate seminarja.

Comments are closed.